TOPUL NAȚIONAL AL FIRMELOR 2021
Mihai Daraban - Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Romaniei
Economia românească și-a confirmat, prin rezultatele pe anul 2020, rezistența și capacitatea de a face față șocului provocat de pandemie. Companiile românești de top au reușit, cu eforturi considerabile, să facă față unei situații de o dificultate fără precedent. La Topul Național al Firmelor, un moment unic și de tradiție, care a crescut împreună cu economia națională, celebrăm munca, reziliența și creativitatea celor mai puternice companii din România. Topul Național al Firmelor – un eveniment de referință unde performanța economică își ocupă locul cuvenit.
TOPUL NAȚIONAL 2021 în cifre
Topul Național al Firmelor 2021 prezintă cele mai performante companii din șapte domenii de activitate: industrie; servicii; comerț; turism; cercetare-dezvoltare și high-tech; agricultură, silvicultură și pescuit; construcții.
În 2021, un număr de 12.393 de firme au fost incluse în primele 10 poziții. Cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare al companiilor a însumat 15,08 miliarde euro.
Ponderea profitului din cifra de afaceri s-a menținut constantă în 2021 față de 2020, profitul din exploatare reprezentând 8% din cifra totală de afaceri, ceea ce indică o menținere a profitabilității companiilor românești.
În ceea ce privește numărul total de salariați al companiilor clasate pe primele 10 poziții, acesta a fost de 1.279.119.
Ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, cele mai semnificative domenii sunt industria (35,45%) și serviciile (27,76%), urmate de comerț (21,08%), agricultură, silvicultură și pescuit (4,95%), construcții (4,81%), cercetare-dezvoltare și high-tech (3,76%), turism (2,19%).
În funcție de cifra de afaceri, domeniul comerț are o pondere de 46,93% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (32,83%) și servicii (11,08%). În funcție de profit, cele mai profitabile companii sunt în domeniul industrie, cu un profit de 36.40% din profitul total și o pondere a profitului de 9,38% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.
Background
La realizarea clasamentului Topul Național al Firmelor 2021 au fost analizate 768.372 de bilanţuri financiar-contabile ale companiilor active în România. Dintre acestea, 250.925 de bilanțuri au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național, în conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementată de Camerele de Comerț în toate judeţele ţării.
Clasamentul Topul Național al Firmelor se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane și eficienţa utilizării capitalului angajat.
Mai multe pe https://tnf.ro
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.