Precizările ANAF cu privire la impozitul specific al firmelor “micro” din turism
Agenția Națională de Administrare Fiscală precizează, într-un comunicat, că persoanele juridice române care intră sub incidenţa Legii nr. 170/2016 şi care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse între 100.001 euro – 500.000 euro, inclusiv, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, în situaţia în care îndeplinesc şi celelalte condiţii prevăzute de Codul fiscal, respectiv:
- au realizat venituri, altele decât cele obţinute din desfăşurarea activităţilor în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc sau desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale,
- au realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale,
- capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale,
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Firmele care se încadrează în plata acestui tip de impozit trebuie să comunice organelor fiscale, până la data de 25 august a fiecărui an, declaraţia 010 – “Declarație de înregistrare fiscală/ Declarație de mențiuni/ Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică”.
De asemenea, contribuabilii respectivi trebuie să calculeze, să declare şi să plătească impozitul specific, pentru activitatea aferentă codurilor CAEN prevăzute la art.1 din Legea nr.170/2016, respectiv impozitul pe profit – pentru cei care au şi alte activităţi care nu fac obiectul impozitului specific, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017. Mai departe, din august și până la sfârșitul anului, vor plăti impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Potrivit normelor în vigoare, calculul și plata acestuia se efectuează trimestrial, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.
Impozitul specific se plătește de către firme din următoarele domenii de activitate: hoteluri și alte facilități și servicii de cazare, inclusiv parcuri pentru rulote, campinguri, restaurante, activități de alimentație pentru evenimente, baruri și activități de servire a băuturilor. Calculul impozitului specific este împărțit în trei categorii, după codurile CAEN și ținând cont și alte variabile, cum ar fi localitatea în care se află punctul de lucru, suprafață, sezonalitate, ș.a.
Sursa: LegeStart
Chiar dacă desfășoară efectiv activități vizate de impozitul specific, firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro aplică de luna aceasta impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, aceste companii trebuie să își modifice sistemul de impunere până cel târziu vinerea viitoare.
Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii cu o vechime mai mare de un an vor putea solicita, începând din data de 14 august, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea activităților de servicii sau comerț pe care le desfășoară. Conform procedurii publicate, punctajul minim necesar aprobării cererii de finanțare este de 50 de puncte, însă acest punctaj nu va garanta obținerea finanțării, în cazul în care se va înregistra o concurență ridicată.