Ai firmă în domeniul turismului? Ce trebuie să știi dacă treci luna asta de la impozit specific la „micro
Astfel, aceste companii trebuie să își modifice sistemul de impunere până cel târziu vinerea viitoare, prin depunerea formularului 010, dar și să declare și plătească, prin intermediul formularului 100, impozitul aferent perioadei 1 ianuarie - 31 iulie 2017, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 zile şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei.
Legea nr. 177/2017, publicată acum aproape o lună în Monitorul Oficial, prevede mai multe modificări la regulile de încadrare la impozit „micro” sau impozit specific, introdus de anul acesta în legislație pentru firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică ce desfășoară efectiv activități în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering).
Prin urmare, de luna aceasta, firmele care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor aplica impozitul „micro”, chiar dacă desfășoară efectiv activități vizate de impozitul specific. Cu alte cuvinte, regimul "micro" de impozitare (unde sunt aplicate cote de 1 sau 3%, în funcție de existența sau nu a angajaților) va avea întâietate, va prevala în fața forfetarului, de-acum încolo.
Pentru asta, entitățile vizate trebuie să depună, până cel mai târziu vinerea viitoare, formularul 010 - „Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni", necesar schimbării regimului de impunere, de la impozit specific, respectiv impozit pe profit, acolo unde e cazul, la impozit „micro”.
Practic, prin intermediul declarației 010, companiile vor anunța autoritățile despre modificarea vectorului fiscal și, implicit, a sistemului de impunere.
Potrivit normelor în vigoare, formularul 010 se completează în dublu exemplar, datele fiind înscrise cu majuscule, citeț și corect. Unul dintre documente rămâne la contribuabil, iar celălalt rămâne la organul fiscal competent. Cât despre depunerea declarației fiscale, aceasta se face direct (prin reprezentantul legal al firmei) sau prin intermediului unui împuternicit, la registratura organului fiscal competent. Totuși, există și varianta depunerii la poștă, prin scrisoare recomandată.
Vinerea viitoare, termen de plată pentru impozitul aferent primelor șapte luni din an
Tot până vinerea viitoare, inclusiv, firmele din HoReCa ce au avut anul trecut afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor declara și plăti impozitul aferent perioadei 1 ianuarie - 31 iulie 2017, cu ajutorul formularului 100 - "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat".
Potrivit actului normativ amintit la început, forfetarul aferent primelor șapte luni din 2017 se va determina prin împărţirea impozitului specific anual la 365 zile şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei ianuarie - iulie 2017, adică 212 zile.
În ceea ce privește determinarea impozitului specific, aceasta se va face potrivit regulilor din Legea nr. 170/2016, cea care introdus acest forfetar în legislația autohtonă. Pe scurt, există trei formule de calcul, grupate pe coduri CAEN și influențate de mai multe variabile, precum rangul localității în care este amplasată unitatea, suprafața acesteia sau sezonalitatea, iar aici am făcut câteva exemple concrete de calcul.
În continuare, pentru perioada august - decembrie 2017, firmele vizate vor aplica regimul de impozitare "micro”, în cadrul căruia declararea și plata se fac trimestrial. Totuși, trimestrul al treilea din 2017 va avea, dacă putem spune așa, doar două luni, august și septembrie (în condițiile în care iulie nu mai intră la socoteală). Termenul pentru depunerea formularului 100 pentru aceste două luni va fi 25 octombrie 2017.
Așadar, firmele din domeniul cazării și alimentației publice cu venituri de până în jumătate de milion de euro anul trecut vor declara și plăti anul acesta cel puțin două tipuri de impozit, respectiv specific și "micro".
Și când spunem cel puțin două ne referim la situația acelor societăți ce desfășoară și activități conexe, pe lângă cele vizate de aplicarea impozitului specific, și pentru care trebuie să plătească impozit pe profit.
Concret, firmele vizate de aplicarea impozitului specific, ce desfășoară însă și alte activități, și care nu au înregistrat în 2016 venituri mai mari de 500.000 de euro, trebuie să determine până vinerea viitoare un impozit mixt, plătind concomitent atât impozit specific pentru veniturile din activitățile corespunzătoare celor opt coduri CAEN prevăzute de legea impozitului specific, cât și impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activități, pentru perioada 1 ianuarie 2017- 31 iulie 2017.
Începând cu veniturile aferente lunii august însă, acești operatori economici vor trece la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, ceea ce înseamnă, în 2017, un total de trei tipuri de impozite plătite.
Sursa: AvocatNet.ro
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.