Split TVA: Contul de TVA va trebui comunicat obligatoriu furnizorilor și clienților
Split TVA, adică acel mecanism al plății defalcate a taxei pe valoarea adăugată, presupune deschiderea unui cont special pentru plata și încasarea acestei taxe. Pentru bunul mers al lucrurilor, contul de TVA deschis de contribuabil la Trezorerie și/sau la bancă va trebui comunicat atât furnizorilor, cât și clienților. În caz contrar, sunt prevăzute sancțiuni de până la 4.000 de lei.
Deschiderea unui cont dedicat TVA, diferit de contul curent, se va face cel târziu la 1 ianuarie 2018, atunci când sistemul split TVA va deveni obligatoriu pentru toate firmele plătitoare a acestei taxe.
Concret, aceste conturi vor fi deschise la Trezorerie și/sau la bănci. Spre exemplu, cele deschise la Trezoreria statului vor fi folosite doar pentru plățile în lei și vor fi necesare, printre altele, pentru încasarea sumelor de la instituțiile de stat, în timp ce conturile de TVA deschise la bancă vor fi utilizate pentru tranzacțiile cu alte firme private, inclusiv în valută.
Odată deschis un cont de TVA, există obligația transmiterii acestuia către furnizori/prestatori și beneficiari (clienți). De altfel, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, act normativ ce a introdus noul mecanism de TVA, necomunicarea contului de TVA către partenerii de afaceri se va sancționa cu amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.
Toate conturile de TVA deschise la Trezorerie vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice sau a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și vor fi actualizate periodic, astfel încât un contribuabil de TVA să își știe propriul cont de TVA și să poată, totodată, să afle conturile firmelor cu care lucrează.
Sursa: Avocatnet.ro
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.