Scutiții de impozit: Angajatorii care au compensat scaderea brutului doar prin bonusuri, principalii perdanți ai OUG adoptate joi

09 februarie 2018

Angajatorii care au majorat salariul brut al salariaților scutiți de plata impozitului pe venit cu cel puțin 20%, astfel încât aceștia din urmă să își păstreze în 2018 venitul net din decembrie 2017, vor putea obține o compensare a unei părți din contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS), pentru a diminua astfel pierderea cauzată de mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Totuși, de facilitatea fiscală nu vor putea beneficia și companiile care au ales să acorde bonusuri de compensare până la stabilizarea lucrurilor și nu au majorat salariile brute, așa cum a atras atenția unul dintre partenerii EY România.

Proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare a fost adoptat joi de Guvern și urmează să își producă efectele după publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, prin intermediul actului normativ, autoritățile vizează compensarea, respectiv suportarea de la bugetul statului, a unei părți din cheltuiala firmelor cu CASS, pentru a diminua astfel pierderea cauzată de mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat pentru persoanele care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii.

Printre categoriile de persoane afectate de prevederile așa-numitei "revoluții fiscale" se numără persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul IT, precum și cele din domeniul cercetării - dezvoltării și inovării, persoane care ar urma să încaseze salarii nete mai mici decât în decembrie 2017, în cazul în care angajatorii nu au fost dispuși să își asume o creștere a costurilor salariale totale.

Potrivit proiectului de act normativ, compensarea va fi acordată pentru o perioadă de 12 luni și este condiționată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, respectiv majorarea venitului salarial brut cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajații beneficiari ai acestei măsuri.

Totuși, de facilitatea fiscală nu vor beneficia, conform textului de lege, și angajatorii care au acordat bonusuri sau alte forme de compensare pentru ca angajații scutiți de impozit să nu aibă de suferit, fără însă să fi majorat efectiv salariile brute.

Potrivit Claudiei Sofianu, Partener EY România, există numeroși angajatori care au decis să acorde bonusuri de compensare până la stabilizarea lucrurilor, fără să majoreze în schimb salariile brute. Astfel, chiar dacă aceștia au fost de bună-credință, întrucât au crescut costurile totale cu forța de muncă și le-au păstrat salariaților scutiți de impozit același venit net, ei nu vor putea beneficia de compensare, fiind practic excluși.

Mai mult, compensarea de către angajatori a diferenței de venit net obținut de angajați prin acordarea unor bonusuri, măsură cu caracter limitat de altfel, "a generat în unele cazuri nesiguranță, neîncredere din partea angajaților și chiar cereri de încetare a contractelor individuale de muncă din partea acestora, în favoarea unor angajatori care au implementat măsura prin majorarea salariilor brute", a explicat specialistul de la EY România.

Pe lângă asemenea inconveniente, aceste categorii de angajatori se văd acum dezavantajate de măsura adoptată de Guvern, fiind practic excluse de la posibilitatea de a beneficia de compensarea amintită.

Notă: Așa cum am menționat și pe parcursul articolului, compensarea cheltuielilor firmelor cu contribuția la sănătate va fi limitată la un an. Pentru angajatorii care vor să vadă cum se va face compensarea CASS cu bani de la stat, am pregătit și un calculator în acest sens.

Sursa: AvocatNet.ro