Peste 1100 de firme au intrat în Topul firmelor. Gala, la finele lunii octombrie
Cele mai performante firme din județ vor fi premiate de către Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, în cadrul unei ceremonii care se va desfășura în data de 20 octombrie (a.c.).
Prin această manifestare se celebrează rezultatele remarcabile obținute în anul precedent, de către mediul de afaceri. În acest sens, CCI Covasna a realizat un top al firmelor din județ, în cadrul căruia acestea sunt clasificate pe baza unei metodologii unice la nivel național.
Față de anul anterior, această metodologie a trecut prin anumite schimbări, ceea ce a făcut ca, de această dată, numărul firmelor intrate în top să fie peste 1100. Festivitatea de premiere va avea loc în 20 octombrie, a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CCI Covasna, Edler-András György.
„ În fiecare an, CCI organizează Topul Firmelor. Există un top la nivel național și există topurile județene, organizarea celor din urmă fiind atributul exclusiv al Camerelor, prevăzut în Legea Camerelor, și bineînțeles, cu această ocazie efectuăm întotdeauna și o analiză a rezultatelor firmelor din județul nostru. N-avem altfel cum să facem clasificarea, topul (…). Gala va avea loc pe 20 octombrie. În total, sunt premiate în județ 1159 de firme, adică avem o creștere față de anul trecut, creștere ce se datorează faptului că s-a schimbat puțin metodologia. Dacă până acum mergeam pe primele 3 cifre din CAEN; acum mergem pe 4 cifre. De ce? Pentru că erau situații în care pe 3 cifre nu puteai să departajezi destul de mult anumite domenii de activitate (…).”- a explicat președintele CCI Covasna.
Industria, din nou pe primul loc
Clasamentul cuprinde şase domenii de activitate: 1. industrie; 2. comerț, turism; 3. Servicii; 4.Construcții; 5. Agricultură, pescuit, silvicultură; 6. Cercetare, dezvoltare și high tech.
Potrivit datelor CCI Covasna, cifra de afaceri realizată de firmele care și-au depus bilanțul în anul 2016 a fost de 5.611.815.163 lei, profitul acestora s-a cifrat la 453.991.388 lei, numărul de salariați fiind 29.403.
„Ca și lucruri pozitive, avem o creștere atât în ceea ce privește cifra de afaceri totală a județului, deci a firmelor din județ, cât și a profitului și a numărului locurilor de muncă. Avem o creștere de 5,5% la cifra de afaceri, o creștere de 5,5% – interesant – la profit, și o creștere de 2% la salariați. Al doilea lucru pozitiv este că se menține acest trend în ceea ce clasificarea domeniilor de activitate. (…) La noi, foarte mulți ani comerțul a fost pe primul loc, dar de vreo 2-3 ani s-a schimbat acest lucru și avem industria pe primul loc, ceea ce este un lucru bun și chiar avem o creștere de aproape 10% în industrie. Pe locul II avem comerțul și turismul (…), iar pe locul III avem serviciile. În ceea ce privește serviciile, datele prezintă o creștere de 15,4% ca și cifră de afaceri, dar, din păcate, ca și profitabilitate, acest domeniu a scăzut cu 7,5%. Avem construcțiile pe locul IV, apoi agricultura, iar pe ultimul loc avem cercetarea, dezvoltarea și high tech.”- a arătat Edler András-György.
Scăderi ale cifrei de afaceri din construcții și ale domeniului cercetării- dezvoltării- high tech
În construcții și în cercetare-dezvoltare- high tech, datele arată anumite schimbări negative. Este vorba despre scăderi în cifra de afaceri în domeniul construcțiilor.
„În ceea ce privește aceste două domenii – construcții și în cercetare-dezvoltare- high tech, avem niște probleme. Aceste probleme se leagă și de managementul haotic al acestei țări, și nu mă refer la anul acesta, pentru că rezultatele reflectă realitățile din anul precedent, deci din 2016. Dacă vă mai aduceți aminte, anul trecut au fost niște tăieri masive în ceea ce privește fondurile pentru investiții și acest lucru se reflectă în domeniul construcțiilor, unde avem o scădere de 35% (a cifrei de afaceri – n.r.)- foarte mult! (…) Sunt scăderi masive care se datorează faptului că nu sunt investiții, nu numai în județul Covasna, ci vorbim despre investiții în țară. Nu vorbim despre niște investiții private, mici – cum că vreau să construiesc o casă, deci, economia nu se poate baza pe aceste mici investiții. Avem nevoie de investiții mari, masive, din partea statului, ceea ce a lipsit și anul trecut cu desăvârșire (…). Și în ceea ce privește domeniul cercetării-dezvoltării-high tech avem o scădere destul de mare, deci avem minus 20%…- vorbesc de scădere raportată la cifra de afaceri. Deci, în acest domeniu, cifra de afaceri în 2015 a fost cu 20% mai mare ca în 2016. Cercetarea, dezvoltarea și high tech nu reprezintă o pondere importantă din economia județului, din păcate, dar tocmai de aceea, încerc să vorbesc mai mult despre acest domeniu, pentru că este undeva un proiect ambițios al nostru, al entităților, instituțiilor din județ, de a încerca să întărim acest domeniu, pentru că avem nevoie de cercetare – dezvoltare- high tech- IT ca să schimbăm structura economiei județului (…).” – a spus președintele CCI Covasna.
Concluzionând, acesta a afirmat că: „Eu zic că în esență a fost un an bun, pentru că avem creștere, dar aceste scăderi masive în niște domenii, zic eu, <
Sursa: Mesagerul de Covasna
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.