Perspectivele finanțării europene pentru mediul de afaceri românesc
București, 26 aprilie 2018: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat astăzi, 26 aprilie, workshop-ul „Instrumente europene financiare și non-financiare pentru mediul de afaceri din România”, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Reprezentanții mediului de afaceri românesc, prezenți la eveniment, au avut astfel ocazia să intre în posesia unor informații foarte utile despre instrumentele tehnice puse la dispoziția companiilor, în vederea îmbunătățirii capacității de atragere a fondurilor europene.
Totodată, temele discutate au cuprins informații despre instrumentele de finanțare disponibile pentru comunitatea de afaceri, mai exact fondurile structurale, programul de competitivitate a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME), planul Juncker și investițiile strategice și perspectivele finanțărilor disponibile în perioada post – 2020.
Dl. Virgil Goagă, Director Departamentul Relații Externe CCIR, a subliniat importanța pe care întregul Sistemul Cameral o acordă impulsionării atragerii de fonduri europene de către companiile din România: „CCIR vine în sprijinul mediului de afaceri, în încercarea acestuia de a atrage finanțare europeană mai rapid și mai facil, printr-o serie de acțiuni, cum ar fi forumuri de afaceri, pe care le organizăm la București, diferite misiuni economice și comerciale, seminarii sau simpozioane pe această temă. Pentru o mai bună eficientizare a acestui proces ne-am unit forțele cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și rămânem deschiși la soluționarea oricăror probleme ridicate de către comunitatea de business autohtonă, în acest domeniu”.
Dl. Istvan Jakab, Consilier economic – Reprezentanța Comisiei Europene în România, a declarat: „În momentul de față, se poate obține finanțare fie prin programul de competitivitate a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME), fie prin fonduri structurale. În plus, companiile au la dispoziție cel mai nou și mai important instrument financiar, obținerea de finanțare prin Fondul European de Investiţii Strategice, denumit și Planul Junker, care deja a început să fie utilizat, cu succes, în România. Vreau să fac precizarea că Planul Junker va fi continuat și în următorul cadru financiar”.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul oficiali ai Ministerului Fondurilor Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Eximbank și INACO.
Contribuțiile participanților au vizat, în general, problematica legată de dificultatea cu care sunt accesate finanțările europene, precum și în ceea ce privește tergiversarea procedurilor de evaluare și a semnării actelor de finanțare după câștigarea unei finanțări. În plus, a fost semnalată situația marjei ratei dobânzii practicate de băncile comerciale, care trebuie să se situeze în limitele impuse de lege.
Background
România beneficiază, prin Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană pentru exercițiul financiar multianual 2014-2020, de 30,8 miliarde de euro prin fondurile structurale și de investiții, echivalentul a 1546 EUR/persoană, la care se adaugă alocări naționale în valoare de 5,6 mld. EUR, conducând la o sumă totală de 36,44 mld. EUR. Conform ultimelor statistici publicate de Ministerul Fondurilor Europene, au fost atrase, până la 2 februarie 2018, 11,8% din fondurile alocate în exercițiul financiar curent.
Sursa: CCIR.ro
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.