Până diseară, angajatorii trebuie să achite ultima oară vechile taxe salariale
Astăzi este termenul-limită pentru declararea și achitarea taxelor salariale aferente lunii decembrie 2017, conform calendarului fiscal al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). De ce este acest termen mai special decât altele? Pentru că este ultimul până la care trebuie declarate și plătite vechile taxe salariale, din februarie 2018 trecându-se la noile taxe salariale.
Printre altele, 25 ianuarie 2018 este termenul pentru declararea și plata impozitului pe salarii și a contribuțiilor sociale obligatorii pentru luna decembrie 2017, reiese din calendarul fiscal ANAF.
Ambele obligații fiscale se declară la Fisc cu ajutorul formularului 112 „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”.
Plata se face în contul unic 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire”, în cazul impozitului pe salarii, respectiv în contul unic 55.02„Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire”, în cazul contribuțiilor sociale.
Deoarece până astăzi se declară și achită taxele salariale pentru veniturile aferente lunii decembrie 2017, acestea sunt tot cele vechi.
Concret, vorbim de impozit pe venit de 16% (datorat de salariat) și toate cele șase contribuții sociale vechi, cu cotele aferente: sănătate (5,5% salariatul și 5,2% angajatorul), concedii medicale (0,85% angajatorul), riscuri profesionale (între 0,15% și 0,85% - angajatorul), pensii (10,5% salariatul și 15,8% angajatorul - la condiții normale de muncă), șomaj (0,5% salariatul și 0,5% angajatorul) și creanțe salariale (0,25% angajatorul).
Începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, taxele salariale ce se vor declara și achita începând cu februarie 2018 vor fi următoarele: 10% impozit pe veniturile din salarii (datorat de salariat), 10% pentru contribuția la sănătate (datorată de salariat), 25% pentru contribuția la pensii (datorată de salariat) și 2,25% pentru contribuția de muncă (datorată de angajator).
Notă: Lista tuturor obligațiilor declarative și de plată pentru luna ianuarie 2018 poate fi găsită pe site-ul oficial ANAF. Informații mai multe despre noile contribuții sociale sunt aici.
Sursa: AvocatNet.ro
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.