Obligația emiterii facturii electronice și a transmiterii ei prin sistemul național RO e-Factura
De la 1 iulie 2022 au obligația emiterii facturii electronice și a transmiterii acesteia prin sistemul național RO e-Factura toate întreprinderile care:
a). prestează servicii sau vând produse către diverse instituții publice;
b). vând produse cu risc fiscal ridicat către alte companii (lista produselor cu risc fiscal ridicat este întocmită de ANAF)
Obligația este reglementată de Ordonanța de urgență al Guvernului nr. 120 din 2021 și de Legea nr. 139 din 2022.
Sistemul de transmitere a facturilor electronice este oferit gratuit de ANAF prin SPV (Spațiu Privat Virtual), astfel că pentru a putea transmite o factură electronică este important ca întreprinderea să fie înscrisă în sistemul SPV și este foarte important ca administratorul întreprinderii să aibă semnătură electronică.
Unele programe de gestiune oferă utilizatorilor acces la sistemul RO e-Factură prin API-uri, verificați acest aspect cu furnizorul dvs. de program de gestiune.
ATENȚIE:
Nu aveți obligația înrolării în sistemul RO e-factură pentru a transmite o factură electronică. Cei care optează totuși pentru înrolare în sistem, vor trebui să utilizeze acest sistem pentru emiterea tuturor facturilor.
Obligația prevăzută de actul normativ se referă numai la emiterea unei facturi electronice (există programe speciale, gratuite pentru aceasta, inclusiv pe siteul Ministerului de Finanțe) și transmiterea acestei facturi, prin intemediul SPV, în sistemul RO e-factură.
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.