Ministrul Mediului: Noul timbru de mediu va fi introdus de la 1 ianuarie 2019
Deși a fost eliminat complet din legislație de doar un an și jumătate, timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit, totuși, de o altă taxă auto de la 1 ianuarie 2019, conform unor declarații recente ale ministrului mediului. Proprietarii de mașini nu mai trebuie să achite timbrul de mediu din februarie 2017, această obligație intervenind, de obicei, la prima înmatriculare sau la prima schimbare de proprietar.
Timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit de o altă taxă auto de la 1 ianuarie 2019, în condițiile în care acesta abia a fost eliminat de doar un an și jumătate. Încă nu există informații prea multe despre forma pe care o va avea această taxă auto nouă și nici despre cine va trebui să o achite.
Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, a declarat joi că noua taxă auto ar urma să fie implementată din prima zi a anului viitor sau, în cel mai rău caz, se va stabili o perioadă de tranziție până la 31 martie 2019.
„Eu mi-am pus termen și știți că, atunci când îmi pun termen, mi-am luat angajamentul, o și fac, ca undeva până la sfârșitul anului să găsim forma finală, ca la începutul anului viitor să știm exact ceea ce avem de făcut, cum gândim proiectele de mediu. Să intre în vigoare de la 1 ianuarie [2019] -- sau poate ca perioadă de tranziție 31 martie [2019] --, ca lumea să se acomodeze, pentru că așa este normal”, a declarat Grațiela Gavrilescu la Antena 3, citată de Mediafax.
Intenția de a înlocui timbrul de mediu cu o nouă formă de taxare de mediu a fost o idee constantă, la nivelul Guvernului, încă din februarie 2017, însă până acum nu s-a ajuns la o propunere concretă. Autoritățile au explicat în mai multe rânduri că nu vor aplica o altă taxă de primă înmatriculare, ci că vor implementa un mecanism mai „ușor de digerat”, cum ar fi o taxă pentru intrarea în centrul orașelor mari.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementa timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogată în prima zi a lunii februarie 2017. Astfel, de la acea dată, proprietarii de mașini nu mai sunt obligați să achite taxa auto la prima înmatriculare a unei mașini sau la prima schimbare de proprietar.
Notă: Proprietarii de mașini au putut cere, pe cale administrativă, restituirea oricăreia dintre fostele taxe auto până la 31 august 2018, deci și a timbrului de mediu. Cererile depuse începând cu 1 septembrie 2018 nu mai sunt luate în calcul.
Sursa: AvocatNet.ro
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.