Finanțare participativă
Vineri, 20 august 2021 președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, domnul EDLER András-György a participat la ședința Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde s-a discutat și a primit aviz favorabil proiectul de lege privind punerea în aplicare a Regulamentului UE 1503/2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanțare participativă.
Finanţarea participativă (crowdfunding) se afirmă din ce în ce mai mult ca o formă consacrată de finanţare alternativă pentru întreprinderile nou-înfiinţate (start-up-uri) şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), bazată de obicei pe investiţii mici.
Finanţarea participativă reprezintă un tip de intermediere a cărei importanţă este în creştere, în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanţare participativă, fără a-şi asuma el însuşi riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potenţialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare.
În general, prestarea de servicii de finanţare participativă se realizează cu participarea a trei tipuri de actori: dezvoltatorul de proiect care propune proiectul spre finanţare, investitorii care finanţează proiectul propus şi o organizaţie cu rol de intermediar, sub forma unui furnizor de servicii de finanţare participativă care pune în legătură dezvoltatorii de proiecte şi investitorii în cadrul unei platforme online.
Prestarea de servicii de finanţare participativă urmăreşte să faciliteze finanţarea unui proiect prin atragerea de capital de la un număr mare de persoane care contribuie în parte cu sume relativ mici investite prin intermediul unui sistem de informaţii online accesibil publicului. Astfel, serviciile de finanţare participativă sunt accesibile unui grup nelimitat de investitori care primesc concomitent propuneri de investiţii şi acestea presupun atragerea de fonduri în principal de la persoane fizice, inclusiv de la persoane care nu au disponibilităţi financiare ridicate.
Domnul președinte Edler a apreciat, că odată cu aprobarea actului normativ, micile firme care nu sunt bancabile, adică nu îndeplinesc tot felul de criterii birocratice pentru a beneficia de creditele convenționale, vor avea la dispoziție o sursă de finanțare alternativă care le va ajuta să-și pună în practică ideile. Aceasta deoarece la sistemele de finanțare participativă (crowdfunding) cel mai important este ca idea să fie ”simpatică” pentru marele public, iar criteriile convenționale de acordare a unui credit bancar sunt mai puțin importante.
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.