Fără derogare de la UE, România va reveni din 2018 la plafonul de scutire de TVA de 35.000 euro
De mai mulți ani, plafonul până la care firmele sunt scutite de obligația de a se înregistra în scopuri de TVA este stabilit la 220.000 de lei, ca urmare a unei derogări obținute de autorități de la Comisia Europeană. De altfel, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) dorește să majoreze, la 300.000 de lei, plafonul de scutire de TVA, însă în lipsa unei aprobări în acest sens de la instituțiile europene măsura nu va putea fi aplicată. Mai mult, de la 1 ianuarie 2018 ar urma să se revină la plafonul anterior, de 118.000 de lei.
De mai mulți ani, mai precis din 2012, România beneficiază de o derogare din partea Comisiei Europene în ceea ce privește aplicarea regimului special de scutire de TVA pentru întreprinderile mici, stabilită la suma de 65.000 de euro, echivalentul în lei a 220.000 de lei, calculați la cursul de schimb de la data aderării României la Uniunea Europeană, respectiv 3,3817 lei pentru un euro.
Practic, o astfel de măsură a fost luată prin intermediul Deciziei nr. 2012/181/UE, ce a fost transpusă în legislația națională prin Ordonanța de urgență nr. 24/2012 și a fost valabilă până la finalul anului 2014.
Totuși, autoritățile autohtone au făcut în acea perioadă demersurile necesare pentru a obține prelungirea derogăriiobținute pentru aplicarea plafonului de 220.000 de lei, iar această prelungire, pentru trei ani, a fost oficializată prin Decizia 2014/931/UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, plafonul de 220.000 de lei, până la care poate fi acordată scutirea de la plata TVA a persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește acest plafon, este valabilă până la 31 decembrie 2017.
Cu alte cuvinte, asta înseamnă că de la 1 ianuarie 2018 ar urma să se revină la plafonul anterior de scutire, de 35.000 de euro (aproximativ 118.000 de lei), întâlnit până în 2012.
Pe de altă parte însă, autoritățile și-au manifestat intenția chiar de a majora plafonul actual, de 220.000 de lei, de la care firmele sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA, la valoarea de 300.000 de lei (88.500 de euro).
De altfel, o astfel de măsură este inclusă într-un proiect de modificare a Codului fiscal, ce a trecut de Senat în iunie 2017 și care se află acum, pentru votul decisiv, la Camera Deputaților.
Însă, pentru ca noua măsură să poată fi aplicată, autoritățile au nevoie de o nouă aprobare din partea Comisiei Europene, în condițiile în care nu se dorește doar prelungirea situației actuale, ci și creșterea plafonului maxim. De altfel, și plafonul de înregistrare în scopuri de TVA admis în prezent cu titlu derogatoriu țării noastre, de 65.000 de euro (220.000 de lei), este unul dintre cele mai ridicate la nivelul Uniunii Europene, pentru alte state fiind cuprins între 15.000 și 40.000 de euro.
Într-un răspuns formulat redacției noastre în luna martie 2017, reprezentanții MFP ne-au transmis că instituția a făcut demersurile necesare obținerii unei noi derogări. Totuși, de atunci și până acum, Fiscul nu a mai venit cu nici măcar o informare în acest sens, motiv pentru care am solicitat Ministerului de Finanțe o nouă opinie oficială privind stadiul în care se află solicitarea sa (vom reveni cu un răspuns în acest sens, de îndată ce îl vom primi).
Căci, în lipsa obținerii derogării până la finalul anului, de la 1 ianuarie 2018 se va reveni la plafonul anterior de scutire, de 35.000 de euro, măsură care ar obliga mai mulți contribuabili să se înregistreze în scopuri de TVA și să aplice, totodată, sistemul plății defalcate a TVA (split TVA), introdus recent în legislație. Dar ăsta-i un subiect despre care vom mai vorbi, cât de curând.
Cine poate cere scutirea de la plata TVA
Codul fiscal stabilește, la articolul 310, că persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de scutire (65.000 de euro în prezent), poate aplica regimul special de scutire pentru livrări de bunuri și prestări de servicii, cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform normelor în vigoare.
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea scutirii de taxa este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situaţia persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România, operațiunile scutite cu drept de deducere și cele scutite fără drept de deducere, dacă acestea nu sunt accesorii activității principale, cu excepția:
- livrărilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabilă;
- livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
O persoană impozabilă nou-înființată poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, dacă la momentul începerii activității economice declară o cifră de afaceri anuală estimată, sub plafonul de scutire și nu optează pentru aplicarea regimului normal de taxare.
Notă: Dacă România va primi acordul UE până la finalul anului și va reuși să implementeze majorarea plafonului de la plata TVA, contribuabilii ce se vor situa în aria dintre 220.000 de lei (actualul plafon) și 300.000 de lei (noul plafon propus) vor avea mai multe opțiuni, pe care le-am detaliat aici, cu ajutorul unui specialist.
Sursa: AvocatNet.ro
SPLIT TVA: DACĂ ÎN 2018 SCADE PLAFONUL DE SCUTIRE DE TVA, ȘI MAI MULTE FIRME VOR TREBUI SĂ APLICE SISTEMUL
Sistemul plății defalcate a TVA (split TVA) va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018 de către toate persoanele impozabile plătitoare de TVA. La acest moment, obligația înregistrării în scopuri de TVA revine firmelor a căror cifră de afaceri anuală depășește 220.000 de lei, plafon valabil până la finalul anului 2017. În lipsa unei noi aprobări de la Comisia Europeană, România ar urma să revină de la anul la plafonul anterior, de 35.000 de euro, ceea ce ar însemna că mult mai multe firme ar fi obligate să aplice mecanismul splitării de TVA.
Plafonul de înregistrare în scopuri de TVA din prezent este stabilit la 65.000 de euro, echivalentul în lei a 220.000 de lei, calculați la cursul de schimb de la data aderării României la Uniunea Europeană, respectiv 3,3817 lei pentru un euro.
Totuși, plafonul amintit a fost acordat cu titlu derogatoriu țării noastre, din 2012 începând, și este valabil până la 31 decembrie 2017, așa cum am explicat pe larg aici.
În continuare, autoritățile vor să obțină o nouă derogare de la Comisia Europeană, prin care nu doar să prelungească situația actuală, ci chiar să majoreze plafonul de scutire de TVA, de la 220.000 la 300.000 de lei. De altfel, o astfel de măsură este inclusă într-un proiect de lege aflat în Parlament, însă, în lipsa aprobării instituției europene, România ar urma să revină din 2018 la plafonul anterior, de 35.000 de euro, adică 118.000 de lei.
Cu alte cuvinte, autoritățile doresc să majoreze actualul plafon, care oricum este unul dintre cele mai ridicate la nivelul Uniunii Europene, însă mai aproape de aplicare la acest moment pare revenirea la valoarea anterioară, de până în 2012, adică 35.000 de euro.
Iar în contextul aplicării split TVA, de la 1 ianuarie 2018, de către toate firmele înregistrate în scopuri de TVA, o astfel de măsură ar însemna că mult mai multe firme vor deveni plătitoare de TVA și vor avea, pe cale de consecință, obligația implementării sistemului plății defalcate a TVA, introdus în legislația fiscală prin Ordonanța Guvernului nr. 23/2017.
Potrivit Codului fiscal, un regim special de scutire pentru livrările de bunuri și prestările de servicii poate fi folosit de persoanele impozabile înregistrate în România, a căror cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de scutire, stabilit în prezent, așa cum am explicat, la 65.000 de euro.
Sursa: AvocatNet.ro
Întreprinderile mici și mijlocii pot primi de la stat, începând de astăzi, până la 55.000 euro, bani nerambursabili, pentru a-și vinde produsele și serviciile pe piață, ajutorul financiar acoperind 90% din diferite cheltuieli care vor fi considerate eligibile.