Ce va asteapta: Un milion de contribuabili isi schimba relatia cu fiscul: guvernul dancila a aprobat declaratia unica de impozitare

16 martie 2018

Guvernul a aprobat joi prin ordonanţă comasarea a şapte declaraţii fiscale, printre care Formularul 600, într-o singură declaraţie, obligaţiile fiscale aferente drepturilor de autor urmând să fie reţinute la sursă.

Potrivit unei estimări a Minis­terului de Finanţe fă­cută în baza numărului de contri­buabili care anul trecut au depus una dintre cele şapte decla­raţii, 964.000 de contribuabili urmea­ză să depună declaraţia unică de impozitare. Pentru anul acesta declaraţia se depune până la 15 iulie, iar începând cu anul ce vine până la 15 martie.

„Trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată - nu mai sunt patru plăţi anticipate, ci o singură plată, o singură dată de depunere, anume 15 iulie în acest an (fiind un an în care facem o tranziţie de la sistemul anterior la noul mecanism de declarare a contribuţiilor), iar din anul următor să fie 15 martie. Acest mecanism este un pas important în reforma Fiscului, pentru că este vorba de simplificare, de trecere la un nou sistem - nu pe hârtie, ci online, mer­gem pe un mecanism de a sti­mula contribuabilii să depună on­line”, a spus ministrul de finanţe Eu­gen Teodorovici.

Un contribuabil poate beneficia de o reducere de 10%: 5% pentru depunerea online a declaraţii şi alte cinci procente da­că face o plată anticipată pentru veni­turile estimate pentru anul în curs până la final de an.

Impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent, iar evaluarea pentru încadrarea de plătitor CAS şi CASS se va face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, cu posibilitatea rectificării declaraţiei până la termenul de plată. Un contribuabil poate trece în declaraţie un venit estimat zero, dar contri­buabilul respectiv nu se mai bucură de acea reducere de 5% pentru plata anticipată.

Pentru drepturile de autor schim­ba­rea este semnificativă -impozitul ur­mând să fie reţinut la sursă.

Ordonanţa apro­ba­tă ieri de guvern a­du­ce modificări la Legea 227 a Codului fiscal; la Legea 263 a sistemului unitar de pensii şi la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Ea va înlocui declaraţiile D200 (ve­nitu­rile realizate din România), D201 (veni­turile realizate din străinătate), D220 (venitul estimat/norma de venit), D221 (norme de venit în agricultură), D600 (ve­nitul care reprezintă baza pentru con­tri­buţiile de asigurări), D604 (sta­bili­rea con­tribu­ţiilor de asigurări sociale de să­nă­­tate pentru persoanele fără venit) şi D605 (sto­­parea CASS pentru persoanele fără venit).

Declaraţia trebuie depusă de către cei care realizează venituri independente cum ar fi venituri din cedarea folosinţei bu­nurilor, venituri din investiţii, venituri din activităţi agricole, silvicul­tură şi piscicultură, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din alte surse, venituri obţinute din străinătate şi altele.

În ciuda asigurărilor date de guvern că odată cu această declaraţie problemele contri­buabililor dispar, lucrurile nu stau chia aşa, susţine Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – CNIPMMR.

„Deşi au fost aduse îmbunătăţiri importante, noul me­canism fiscal măreşte respon­sa­bilitatea contribuabilului, care singur trebuie să calculeze, să raporteze şi să plătească impozitul şi contributiile, cu mici excepţii, trecându-se de la sistemul de stabilire a sumelor de plată de catre ANAF, prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere”, a arătat miercuri CNIPMMR.

Totuşi CNIPMMR admite îmbună­tăţirile precum simplificarea obligaţiilor declarative, posibilitatea de rectificare a Declaraţiei până la termenul de plată, eliminarea obligaţiei plăţilor anticipate de impozit sau posibilitatea de a efectua plăţi în cursul anului pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS, la venitul estimat pentru anul curent, pentru evitarea situaţiilor în care toată suma aferentă impozitului se plăteşte la scadenţă.

 http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/25326/17066783/1/3-declaratia-unica.jpg?height=392&width=640

Sursa: Zf.ro