CCI Covasna a început pregătirile pentru „Topul firmelor”

18 septembrie 2018

Camera de comerț și Industrie (CCI) Covasna a început pregătirile pentru ediția de anul acesta a evenimentului intitulat „Topul Firmelor”. Firmele din județul Covasna, care au obținut rezultate financiare deosebite în cursul anului trecut vor fi premiate în cadrul unei festivități, în data de 11 octombrie (a.c.), a anunțat conducerea Camerei.

Topul a ajuns în acest an la cea de-a XXV-a ediție și reprezintă un prilej de recunoaștere publică a performanțelor obținute de antreprenorii din județ.

În vederea realizării Topului, firmele sunt clasificate pe baza unei metodologii unice la nivel național. Clasamentul se efectuează ținând cont de domeniul de activitate, mărimea firmei și de o serie indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane, etc.

Conform datelor CCI, în anul 2016, în județ figurau 4.573 firme, iar în 2017 numărul a ajuns la 4.806.

Potrivit președintelui CCI Covasna, ec. Edler András-György, o noutate este faptul că, în acest an, turismul și comerțul reprezintă două categorii, și nu mai sunt luate în considerare împreună.

„Anul trecut am luat împreună turismul și comerțul, dar în acest an le-am tratat separat (…). Vrem ca turismul să aibă o importanță majoră în ceea ce privește domeniul turismului.În domeniul turismului avem o creștere a cifrei de afaceri cu 8,28%, (în 2017, față de 2016, ca și cifră de afaceri) însă o scădere a profitului cu 5%. (…)Turismul și IT-ul sunt două domenii ce ne dorim să aibă o prezență mai semnificativă în economia județului. Sunt niște domenii care ar putea asigura creșterea economiei județului și o rearanjare a economiei județului spre niște industrii creative, spre niște industrii care produc valoare adăugată mai mare”, a opinat ec. Edler András-György, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o ieri.

Astfel, în acest an, firmele din top vor fi împărțite în șapte domenii de activitate: 1. industrie; 2. comerț, 3. Turism; 4.Servicii; 5.Construcții; 6. Agricultură, pescuit, silvicultură; 7. Cercetare, dezvoltare și high tech.

Scădere a numărului de salariați

Cifra de afaceri realizată de firmele care și-au depus bilanțul pe anul 2017 a fost de 6.022.979.750 lei, profitul acestora s-a cifrat la 484.262.360 lei, numărul de salariați fiind 28.571.

Datele CCI Covasna arată o scădere, cu câteva sute, a numărului de salariați în 2017, față de 2016.

Mai exact, în 2016, în județ existau 29.403 de salariați, iar în 2017, 28.571, ceea ce rezultă o scădere cu 832 persoane.

„Ar trebui să avem o politică la nivel național, care să faciliteze angajările, în sensul diminuării impozitelor și taxelor datorate după salariați. Deci, dacă știm foarte bine că nu numai la nivelul județului Covasna, ci și la nivelul întregii țări, avem o lipsă acută de forță de muncă, oamenii pleacă afară, pentru că acolo, cel puțin la prima vedere, iau niște salarii mai mari. Zic <>, pentru că dacă iau în calcul și costurile de întreținere (…), s-ar putea ca la un moment dat să nu fie diferența chiar așa de mare, dar oricum… (…). Aici ar trebui statul să intervină cumva.”- a declarat ec. Edler András-György.

În ceea ce privește clasamentul, potrivit președintelui CCI Covasna, cele mai mari răsturnări sunt în ceea ce privește categoria „profit”, unde au firme care figurau în clasament anul trecut au ieșit și au intrat altele.

„Avem foarte multe firme mici și mijlocii. În esență, o economie care se bazează pe IMM-uri, este o economie sănătoasă. Cât timp există firme mari, e bine, dar dacă o firmă mare pleacă din zona respectivă, golul lăsat e uriaș. Dacă pleacă un IMM nu e nicio problemă, pentru că sunt multe firme mici și mijlocii. În esență, este un lucru bun că avem multe IMM-uri. Ceea ce știm este și că unele IMM-uri sunt niște IMM-uri de subzistență.”- a remarcat președintele CCI Covasna.

Catalogul „Topul firmelor” va fi disponibil online

Conform ec. Edler András-György, o altă noutate în organizarea topului din acest an o reprezintă faptul că nu se va mai tipări catalogul „Topul firmelor”. Acesta va fi disponibil online, pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Covasna, și va fi accesibil, gratuit, tuturor celor interesați.

„Un lucru mai interesant este că începând cu acest an, nu vom mai avea catalogul <> sub formă scrisă, tipărită, ci vom avea acest catalog online, accesibil gratuit tuturor, ceea ce cred că este un lucru bun, pentru că va ajuta și mai mult la promovarea firmelor din județ. Va fi pe site-ul nostru, www.ccicv.ro. Firmele vor putea edita, modifica datele în funcție de necesitate. Va fi o foarte mare răsfoire a acestui catalog online. Acces de vizualizare va avea oricine, iar acces la modificarea datelor afișate va avea doar firma respectivă. (…) În acest catalog online vom avea și cele trei clasificări, după cifra de afaceri, după profit și după număr de salariați și avem pe site și posibilități de filtrare a datelor (…). Așadar, cea mai mare noutate este catalogul online, el este optimizat și pentru telefoanele mobile (…) și, pe baza feedback-urilor, încercăm să îmbunătățim permanent acest catalog online. Un mare avantaj față de cel tipărit este că aici modificările se pot face permanent. Un catalog, odată tipărit, conține niște date, care rămân așa timp de un an, nu se mai pot face actualizări. (…) În mod teoretic, dacă și firmele se implică, atunci vom avea totul la zi în acest catalog”- a spus președintele CCI Covasna.

Potrivit acestuia, în anii anteriori, cu ocazia Galei „Topul firmelor” se tipăreau câteva sute de cataloage.

Lansarea oficială a catalogului online va fi făcută cu ocazia galei„Topul firmelor”, organizată pe data de 11 octombrie 2018, cu începere de la ora 18:00.

„Gala va avea loc într-o nouă locație, nouă și pentru noi și pentru județ, fiind vorba despre recent inauguratul complex realizat de <>, <>, la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Vâlcele”, a declarat Edler András-György.

Sursa: MesageruldeCovasna.ro